Składniki:
1 i 1/2 kg. żeberek
1puszka ananasa w krążkach
3 łyżki miodu
3 łyżki ostrego keczupu (Helman ognisty)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Żeberka, umyć, pociąć na porcje, osuszyć.Do miski misce dać 3 łyżki zalewy z ananasa, miód, keczup, olej, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Żeberka wymieszać z marynatą i odstawić na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180C. żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z marynatą i piecz około 1,5godziny aż będą miękkie w trakcie smarować powstałym sosem i skrapiać zalewą z ananasa. na 15 minut przed końcem żeberka obłożyć plastrami ananasa i posypać papryką słodką, najlepiej podać z ugotowanym na sypko ryżem, polanym sosem z żeberek i z ostrą papryczką pepperoni z zalewy .