Składniki:

2 świeże pstrągi

1 cytryna

1/2 pęczka koperku

albo 2 gałązki zioła Np. tymianku lub rozmarynu

1 łyżka oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Ryby umyj, spraw nie odcinając głów, dokładnie wypłucz. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę. Skórką natrzyj wierzch ryb, środek i wierzch skrop też sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Do środka każdej ryby włóż kilka gałązek świeżego koperku lub po gałązce ziół. Kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem Na każdym połóż rybę, luźno owiń ją folią. Piecz około 20 min w temp. 200  C. Podawaj z sałatką i ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *