Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 szklanka mleka (lub 1/2 szklanki mleka i 1/2 szklanki śmietany)
1 jajko
5 dag tartego sera (cheddar, gouda)
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać. Pokroić w cieniutkie plasterki, dokładnie osuszyć w czystej ściereczce. Żaroodporną formę do zapiekanek nasmarować odrobiną tłuszczu, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki przełożyć do formy, każdą warstwę lekko oprószyć solą i pieprzem. Posypać po wierzchu połową żółtego sera, zalać 3/4 szklanki mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 50 minut w temperaturze 150-180C. Podczas pieczenia należy ziemniaki lekko przemieszać (2-3 razy). Jajko rozmącić trzepaczką z resztą mleka, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Masą polać ziemniaki, posypać resztą żółtego sera wierzch posypać startym na wiórki tłuszczem. Zapiekać jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Przed samym podaniem posypać zapiekankę ziołami prowansalskimi.