Składniki:
75 dag. ziemniaków
15 dag. mięsa mielonego
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
słodka mielona papryka
8 dag. kaszy manny
15 dag. mąki
1 jajko+ 1 żółtko
3 dag. masła
1 cebula
boczek lub słonina do okraszenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować około20 minut , odcedzić. W międzyczasie pomieszać mięso z serkiem,koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać do ziemniaków kaszę mannę i odstawić na 15 minut, do napęcznienia. Dodać mąkę,jajko i żółtko oraz masło. Posolić .Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić mokrymi rekami 16 klusek. Każdą kluskę spłaszczyć,nałożyć mięso i zwinąć ponownie w kulkę by powstała znowu kluska. Zagotować wodę osoloną w garnku. Gotować kluski na małym ogniu około15 minut.Podawać z ze smażoną słoniną z cebulką lub boczkiem.