ZIEMNIACZANE KLUSKI NADZIEWANE

Składniki:

 

75 dag. ziemniaków

15 dag. mięsa mielonego

2 łyżki serka homogenizowanego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżka bułki tartej

sól

pieprz

słodka mielona papryka

8 dag. kaszy manny

15 dag. mąki

1 jajko+ 1 żółtko

3 dag. masła

1 cebula

boczek lub słonina do okraszenia

Wykonanie:

 

Ziemniaki obrać i ugotować około20 minut , odcedzić. W międzyczasie pomieszać mięso z serkiem,koncentratem pomidorowym i bułką tartą. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać do ziemniaków kaszę mannę i odstawić na 15 minut, do napęcznienia. Dodać mąkę,jajko i żółtko oraz masło. Posolić .Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić mokrymi rekami 16 klusek. Każdą kluskę spłaszczyć,nałożyć mięso i zwinąć ponownie w kulkę by powstała znowu kluska. Zagotować wodę osoloną w garnku. Gotować kluski na małym ogniu około15 minut.Podawać z ze smażoną słoniną z cebulką lub boczkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *