PIERNIK Z WIŚNIAMI

Składniki:

 

2 i 1/2 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki konfitury wiśniowej z całymi owocami

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika

 

Wykonanie:

 

Mąkę wsypuję do miseczki, dodaję cukier, sodę i przyprawy dokładnie mieszam, ucieram z olejem oraz ciepłym mlekiem. Ciągle ucierając dodaję mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i przyprawami. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję tartą bułką. Przekładam ciasto. Piekę godzinę w temperaturze 160  C. Po 30 minutach pieczenia na wierzchu ciasta robię nożem wgłębienie i rozprowadzam nim przygotowaną konfiturę. Po upieczeniu ciasto studzę, wyjmuję z formy i odstawiam na kilka dni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *