ZIEMNIAKI SMAŻONE Z JARZYNAMI

Składniki:

75 dag. ziemniaków

20 dag. pieczarek

75 dag. wędzonego boczku

2 czerwone papryki

2 cebule

4 łyżki masła lub margaryny

1/2 pęczka natki pietruszki

sól

pieprz

słodka papryka

 

Wykonanie:

 

 Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach, około 25 minut, we wrzącej, osolonej wodzie. Odlać wodę, ostudzić ziemniaki, zdjąć skórkę. Pokroić ziemniaki na kawałki. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, oczyścić pieczarki, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Obrać i umyć cebule. Pokroić w kostkę paprykę, cebulę i wędzony boczek. Pokroić pieczarki na ćwiartki. Dobrze wysmażyć boczek na suchej patelni. Wrzucić na patelnię paprykę, cebulę i pieczarki, smażyć około 8 minut, stale mieszając. Wyjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem Rozgrzać na tej samej patelni 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać warzywa, grzyby i boczek, wymieszać z ziemniakami. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i słodką papryką .Opłukać natkę pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Posypać danie natką bezpośrednio przed podaniem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *