Składniki:
75 dag. ziemniaków
20 dag. pieczarek
75 dag. wędzonego boczku
2 czerwone papryki
2 cebule
4 łyżki masła lub margaryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
słodka papryka
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować w mundurkach, około 25 minut, we wrzącej, osolonej wodzie. Odlać wodę, ostudzić ziemniaki, zdjąć skórkę. Pokroić ziemniaki na kawałki. Oczyścić paprykę z gniazd nasiennych, oczyścić pieczarki, dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Obrać i umyć cebule. Pokroić w kostkę paprykę, cebulę i wędzony boczek. Pokroić pieczarki na ćwiartki. Dobrze wysmażyć boczek na suchej patelni. Wrzucić na patelnię paprykę, cebulę i pieczarki, smażyć około 8 minut, stale mieszając. Wyjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem Rozgrzać na tej samej patelni 4 łyżki tłuszczu, podsmażyć ziemniaki na złoty kolor. Dodać warzywa, grzyby i boczek, wymieszać z ziemniakami. Doprawić całość do smaku solą, pieprzem i słodką papryką .Opłukać natkę pietruszki, osuszyć, drobno posiekać. Posypać danie natką bezpośrednio przed podaniem.