Składniki:
600 g. dyni
1 cebula
2 łyżki oleju
700 ml. bulionu warzywnego z warzywka
150 g. mrożonych dużych krewetek
1 strąk papryki chili
125 g śmietany
sól
pieprz czarny mielony
cukier
szczypiorek
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać dynię, poddusić. Wlać bulion przygotowany z warzywka, gotować na małym ogniu około 20 minut. Krewetki rozmrozić, umyć osuszyć. Chili oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Dodać krewetki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Dodać chili, chwilę smażyć. Zupę dyniową zmiksować, wlać śmietanę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wlać na talerze. Krewetki posolić, doprawić pieprzem dodać do zupy. Ozdobić szczypiorkiem, podać z bagietką.
PORADA Zupa będzie miała
apetyczny kolor, jeśli przygotuje
się ją z dyni Hokkaido, której
miąższ ma intensywną barwę