ZUPA GRZYBOWA Z MIODEM

Składniki:

 

 

10 dag. suszonych prawdziwków

5 dag. suszonych śliwek

5 dag. gruszek

5 dag. jabłek

1 marchew

kawałek selera,

1 pietruszka

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

2 łyżki oleju

1łyżka miodu

sok i skórka z cytryny

śmietana

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Grzyby zalewam wodą, odstawiam na noc. Z warzyw, przypraw i suszonych owoców gotuję wywar. Dodaję grzyby z wodą w której się moczyły, połowę soku z cytryny i trochę skorki. Gotuję 30 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję miód i resztę soku z cytryny. Przyprawiam solą i pieprzem. Zupę odstawiam na noc w chłodne miejsce. Przecedzam. Owoce miksuję, grzyby kroję w paski i dodaję do zupy. Zagotowuję, zabielam śmietanę.Podaję z łazankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *