Składniki:
10 dag. suszonych prawdziwków
5 dag. suszonych śliwek
5 dag. gruszek
5 dag. jabłek
1 marchew
kawałek selera,
1 pietruszka
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 łyżki oleju
1łyżka miodu
sok i skórka z cytryny
śmietana
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewam wodą, odstawiam na noc. Z warzyw, przypraw i suszonych owoców gotuję wywar. Dodaję grzyby z wodą w której się moczyły, połowę soku z cytryny i trochę skorki. Gotuję 30 minut. Zdejmuję z ognia, dodaję miód i resztę soku z cytryny. Przyprawiam solą i pieprzem. Zupę odstawiam na noc w chłodne miejsce. Przecedzam. Owoce miksuję, grzyby kroję w paski i dodaję do zupy. Zagotowuję, zabielam śmietanę.Podaję z łazankami.