Składniki:

Drób lub kości wieprzowe

60 dkg. ziemniaków

20 dkg. kaszy jęczmiennej

2 -3 marchewki

1 pietruszka

lubczyk

koperek

kawałek selera

natka pietruszki

por

sól

pieprz

przyprawa do zup – maggi

 

Wykonanie:

 

Drób lub kości myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu wywar. Kaszę kilkakrotnie płuczemy, dodajemy do wywaru. Gotujemy około 20 minut i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i zielone. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone drobno ziemniaki i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i maggi, gotową zupę wlewamy na talerze i posypujemy zieloną natką pietruszki lub koperkiem i podajemy z chlebkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *