CHOWDER-ZUPA RYBNA

Składniki;

3 łyżki masła
1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 czosnek pokrojony w drobną kostkę
2 płaskie łyżki mąki
1 litr wywaru z warzyw, ryb, albo kurczaka (ugotowałam wywar z głów ryb),
2 spore ziemniaki pokrojone w kostkę
250 g. łososia pokrojonego w dużą kostkę
250 g. dorsza pokrojonego w dużą kostkę
250 g. obranych krewetek królewskich
1 szklanka słodkiej 30% śmietany
natka pietruszki lub koperek do posypania
sól
biały pieprz
sok z cytryny do smaku

Wykonanie;

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i usmażyć na niewielkim ogniu seler, cebulę i czosnek uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły (jakieś 10 minut). Posypać mąką i cały czas mieszając, przesmażyć ją minutę – dwie, żeby straciła surowy posmak. Ciągle mieszając wlać wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać ryby i gotować kolejne 10 minut. Na koniec wrzucić krewetki i gotować 5 minut. Dolać śmietanę, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cytryną. Posypać natką lub koperkiem. Podawać z pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *