ZUPA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM

Składniki:

 

2 filety z kurczaka1 marchewka,

1 cienki por

1/2 pęczka pietruszki

1 ,5 1itra bulionu drobiowego

2 łyżki soku z cytryny

2 szczypty startej skórki z cytryny

szczypta niteczek szafranu

250  g. makaronu (szerokie wstążki),

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski szerokości około 1,5 cm. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Por oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w cienkie krążki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Bulion wlać do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny oraz szafran, zagotować. Do bulionu włożyć makaron i ugotować (czas podany jest na opakowaniu). Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać paski mięsa i pokrojone warzywa. Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką. Zupę wlać do wazy i natychmiast podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *