Składniki:
2 filety z kurczaka1 marchewka,
1 cienki por
1/2 pęczka pietruszki
1 ,5 1itra bulionu drobiowego
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty startej skórki z cytryny
szczypta niteczek szafranu
250 g. makaronu (szerokie wstążki),
sól
pieprz
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć i pokroić w paski szerokości około 1,5 cm. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Por oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić w cienkie krążki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Bulion wlać do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny oraz szafran, zagotować. Do bulionu włożyć makaron i ugotować (czas podany jest na opakowaniu). Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać paski mięsa i pokrojone warzywa. Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką. Zupę wlać do wazy i natychmiast podawać.