Składniki:
20 dag.pora
1 łyżeczka masła lub margaryny
1 szklanka bulionu
10 dag.sera żółtego
1/4 bułeczki
1 łyżka oleju
sól pieprz
2 łyżki śmietany
1 pęczek dymki
sos sojowy
2 łyżki serka topionego
2 łyżki tartego sera gouda
grubo mielony pieprz czarny
gałka muszkatołowa
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Pory opłukać pokroić w cienkie plasterki .W rondelku rozgrzać łuszcz wrzucić pory chwilę podsmażyć zalać bulionem przyprawić do smaku solą i pieprzem.Gotować pod przykryciem około 10 minut .Żółty ser i bułkę pokroić na kawałki nadziać na wykałaczkę .Zrumienić na rozgrzanym oleju. Do zupy dodać śmietanę serek topiony i ser gouda wymieszać .Ozdobić natką i mielonym pieprzem.
zagotować