Składniki;
1 ząbek czosnku
200g. marchwi
1 por
200g. sera edamskiego
50g. masła
1 litr bulionu drobiowego
1 liść laurowy
sól
pieprz mielony
natka pietruszki
2 kromki pumpernikla
125 ml. śmietany
2 żółtka
sok z cytryny
Wykonanie;
czosnek i cebulę obrać i posiekać. Umyć marchew i pora, marchew obrać oba warzywa pokroić w cienkie paski.Ser zetrzeć na drobnej tarce. Rozgrzać 20g. masła w dużym garnku poddusić czosnek i cebule.Dodać pokrojoną marchew i por, poddusić i zalać bulionem. Dodać liść laurowy i ser. Gotować 5 minut, doprawić sola i pieprzem. Dodać posiekana natkę pietruszki. Pumpernikiel pokroić w kostkę, podsmażyć na pozostałym maśle.Zupę zdjąć z ognia.Śmietanę i żółtka wymieszać trzepaczką dodać do zupy nie gotować.Według uznania doprawić odrobiną soku z cytryny, posypać kawałkami pumpernikla i podawca .