Składniki:

20 dag. bobu (świeży lub mrożony)

1kość schabowa (około1 kg.)

1 marchewka

1 pietruszka

1 łyżka masła

sól

pieprz,

1 słodka papryka

kawałek selera korzeniowego

2 cebule

Wykonanie:

Kość schabową umyj, włóż do rondla, zalej wodą (około półtora litra). Cebule obierz, dodaj do kości. Gotuj około 20 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, oczyść, umyj. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło stop na patelni, przysmaż warzywa. Dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj do miękkości. Bob ugotuj w lekko osolonej wodzie (najlepiej ugotować go w garnku na parze przez 6 minut). Ostudź, obierz z łupinek. Dodaj do zupy pod sam koniec gotowania. Przypraw do smaku solą i szczyptą pieprzu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *