Składniki:
20 dag. bobu (świeży lub mrożony)
1kość schabowa (około1 kg.)
1 marchewka
1 pietruszka
1 łyżka masła
sól
pieprz,
1 słodka papryka
kawałek selera korzeniowego
2 cebule
Wykonanie:
Kość schabową umyj, włóż do rondla, zalej wodą (około półtora litra). Cebule obierz, dodaj do kości. Gotuj około 20 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, oczyść, umyj. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Masło stop na patelni, przysmaż warzywa. Dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj do miękkości. Bob ugotuj w lekko osolonej wodzie (najlepiej ugotować go w garnku na parze przez 6 minut). Ostudź, obierz z łupinek. Dodaj do zupy pod sam koniec gotowania. Przypraw do smaku solą i szczyptą pieprzu.