WOŁOWINA DUSZONA Z WARZYWAMI

Składniki;

1 kg. mięsa wołowego na pieczeń
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
2 cebule pokrojone w plastry
2 posiekane pomidory
2 marchewki pokrojone w kostkę
4 ziemniaki obrane i przekrojone na połówki

Wykonanie;

Czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć mięso i odstawić na godzinę.Tłuszcz rozgrzać w szerokim, płaskim rondlu, włożyć mięso, zrumienić ze
wszystkich stron, wyjąć, odstawić. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa usmażyć na ciemnozłoty kolor cebulę.Do garnka z cebulą włożyć mięso, wlać szklankę wrzątku, dodać pomidory,przykryć i dusić na małym ogniu przez 2,5 godziny.Włożyć marchewkę i ziemniaki, dusić dalsze 30 minut. W razie potrzeby
przyprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco ze świeżym białym pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *