Składniki;
1/2 kg.dyni po obraniu
25 dag. ziemniaków
2 i 1/2 dag. masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
Wykonanie;
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając około 5-10 minut.Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około10 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.Wymieszać i gotować, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka i przyprawić do smaku.