Składniki:
200 g żeberka
listek laurowy
ziele angielskie
1 marchew
cebula
1 kostka rosołowa Kucharek
sól do smaku
1-2 łyżki Przyprawa w płynie
Ciasto:
1 szklanka mąki
woda
Wykonanie:
Opłukane żeberka zalewamy 3 .l wody , wrzucamy listek i ziele , zagotowujemy .Gotujemy 30-35 minut . Obieramy marchewkę, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy .
Robimy ciasto z mąki i ciepłej wody , takie jak na pierogi. Wody tyle ile zabierze mąka. Z ciasta rwiemy małe kawałki, które wrzucamy na gotującą się zupę . Wrzucamy kostkę, wlewamy przyprawę, solimy. Gdy wszystkie kluski wypłyną, gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Obieramy cebulkę, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju na złoty kolor. Cebulkę, bez tłuszczu dodajemy do zupy .