Składniki:
1 kostka ze schabu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa warzywna
1 kg. małych ogórków gruntowych
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 małego selera
6 ziemniaków
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki pszennej
250 ml. śmietany kremówki
maggi w płynie
pęczek koperku
Wykonanie:
Kość umyj,zalej wodą (około 4 litry),dodaj ziele angielskie,liście laurowe,przyprawę warzywną i gotuj aż mięso na kości będzie miękkie.Ziemniaki i jarzyny obierz,umyj i pokrój w kostkę.Ogórki porządnie umyj i pokrój razem ze skórką w kostkę.Kość wyjmij z wywaru (obrane mięso wykorzystaj np. do pierogów).Do wywaru dodaj jarzyny i chwilę gotuj.Do zupy dodaj ziemniaki,ogórki i gotuj do miękkości.Margarynę roztop w rondlu,dodaj mąkę,przesmaż i dodaj do zupy.Zupę chwilę pogotuj.Śmietanę wlej do rondla,powoli do niej wlewaj gorącą zupę i mieszaj.Zahartowaną śmietanę wlej do zupy.Umyty koperek posiekaj i dodaj do zupy.Zupę dopraw maggi do smaku.