ZUPA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW

Składniki:

 

1 kostka ze schabu

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

przyprawa warzywna

1 kg. małych ogórków gruntowych

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 małego selera

6 ziemniaków

1 łyżka margaryny

1 łyżka mąki pszennej

250 ml. śmietany kremówki

maggi  w płynie

pęczek koperku

 

Wykonanie:

 

Kość umyj,zalej wodą (około 4 litry),dodaj ziele angielskie,liście laurowe,przyprawę warzywną i gotuj aż mięso na kości będzie miękkie.Ziemniaki i jarzyny obierz,umyj i pokrój w kostkę.Ogórki porządnie umyj i pokrój razem ze skórką w kostkę.Kość wyjmij z wywaru (obrane mięso wykorzystaj np. do pierogów).Do wywaru dodaj jarzyny i chwilę gotuj.Do zupy dodaj ziemniaki,ogórki i gotuj do miękkości.Margarynę roztop w rondlu,dodaj mąkę,przesmaż i dodaj do zupy.Zupę chwilę pogotuj.Śmietanę wlej do rondla,powoli do niej wlewaj gorącą zupę i mieszaj.Zahartowaną śmietanę wlej do zupy.Umyty koperek posiekaj i dodaj do zupy.Zupę dopraw maggi do smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *