ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Składniki:

 

2 roztarte ząbki czosnku

2-3 łyżki posiekanego koperku

2 średnie posiekane cebule

3 łyżki masła lub margaryn

3 średnie świeże ogórki lub jeden długi

2 obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę

obrana marchewka pokrojona w kostkę

4 szklanki wrzącej wody

sól

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1-2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki lubczyku lub bazylii

1 szklanka śmietany 18%.

drobne grzanki lub posiekana natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

 Masło włożyć do naczynia żaroodpornego (pojemność 3 1itry), dodać czosnek, koperek,cebulę i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 3-4 minuty, mieszając raz. W tym czasie przepołowić obrane ogórki i usunąć pestki, pokroić w kawałki, dodać do zawartości naczynia razem z ziemniakami, marchewką, zalać gotującą się wodą, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i lubczykiem, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią, zostawiając szparę, i mikrofalować  przy maksymalnej mocy (100%) 25-30 minut lub aż warzywa będą miękkie.  Wyjąć. Warzywa wybrać łyżką cedzakową i zmiksować lub przetrzeć przez sito, przełożyć do zupy, wlać śmietanę, zamieszać i mikrofalować  2 minuty przy  maksymalnej mocy (100%) lub aż zupa będzie gorąca. Zupę podawać z grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *