Składniki:
2 roztarte ząbki czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
2 średnie posiekane cebule
3 łyżki masła lub margaryn
3 średnie świeże ogórki lub jeden długi
2 obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę
obrana marchewka pokrojona w kostkę
4 szklanki wrzącej wody
sól
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki lubczyku lub bazylii
1 szklanka śmietany 18%.
drobne grzanki lub posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Masło włożyć do naczynia żaroodpornego (pojemność 3 1itry), dodać czosnek, koperek,cebulę i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 3-4 minuty, mieszając raz. W tym czasie przepołowić obrane ogórki i usunąć pestki, pokroić w kawałki, dodać do zawartości naczynia razem z ziemniakami, marchewką, zalać gotującą się wodą, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i lubczykiem, przykryć pokrywą lub przezroczystą folią, zostawiając szparę, i mikrofalować przy maksymalnej mocy (100%) 25-30 minut lub aż warzywa będą miękkie. Wyjąć. Warzywa wybrać łyżką cedzakową i zmiksować lub przetrzeć przez sito, przełożyć do zupy, wlać śmietanę, zamieszać i mikrofalować 2 minuty przy maksymalnej mocy (100%) lub aż zupa będzie gorąca. Zupę podawać z grzankami.