Składniki:

1/2kg.ziemniaków

30 dag. wołowiny lub wieprzowiny

1 pęczek włoszczyzny

1 cebula

Dodatki:

1 łyżka smalcu

1,5 łyżki mąki

majeranek

ziele angielskie,

pieprz

sól

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Mięso opłukać, zalać wodą. ugotować do miękkości, dodać pokrojoną włoszczyznę, gotować  20 minut, po czym wywar przecedzić. Ziemniaki  pokroić dodać do mięsno – warzywnego wywaru, dodać przyprawy. Cebulę posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę. wymieszać. Zasmażkę dodać do wywaru z ziemniakami, wymieszać, dodać włoszczyznę i pokrojone ugotowane mięso. Zupę doprawić, zagotować i posypać natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *