Składniki:

 

40 dag. białej kiełbasy

30 dag. wędzonego boczku

20 dag. wędzonej kiełbasy

marchewka

seler

por

1/2 litra zakwasu chlebowego

 

Dodatkowo:

 

1łyżka smalcu

1 łyżka oleju,

3 ziarna ziela angielskiego

liść laurowy,

majeranek

śmietana

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Boczek i wędzoną kiełbasę pokroić w paski, zrumienić na łyżce smalcu. Seler i marchew obrać pokroić, zalać 3/4 litra wody, dodać pokrojoną białą kiełbasę i ziele

angielskie, gotować 30 minut. Posiekany por podsmażyć na oleju, dodać do zupy razem z boczkiem i wędzoną kiełbasą. Chwilę gotować, dodać zakwas chlebowy, doprawić majerankiem,  solą i pieprzem. Zdjąć  z ognia, zabielić śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *