Składniki:
4 białe kiełbasy
20 dag boczku
liść laurowy
ziele angielskie
łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
3 suszone prawdziwki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 szklanki zakwasu
6 szklanki wody
łyżka oliwy
sól
pieprz
4 jajka na twardo
4 ugotowane ziemniaki
Składniki:
Zakwas:
40 dag .płatków owsianych
4 ząbki czosnku
1 łyżka mąka
3 i 1/2 litra ciepłej wody
Wykonanie:
Zakwas:
Paczkę płatków owsianych wsyp do kamionkowego naczynia, dodaj kopiastą łyżkę mąki i czosnek, zalej ciepłą wodą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas przelej do słoików i wstaw do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie).
Wykonanie:
Zupa:
Drobno pokrojony boczek usmaż na patelni na oliwie na złoto. Do garnka włóż białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie (kilka ziarenek),posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę zezłoconego boczku. Zalej wodą, dodaj roztarty w dłoniach suszony majeranek i trzymaj na ogniu około 30 minut (biała kiełbasa musi się dobrze ugotować).Zakwas przecedź przez sito. Łyżką odciśnij płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodaj do garnka, dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu gotowy żurek zapraw kwaśną śmietaną. Podawaj z jajkami na twardo i ziemniakami.