ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

Składniki:

 

1/2 małego selera

1 marchewka

1 pietruszka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 listek laurowy

4 ziarenka pieprzu

4 ziarenka ziela angielskiego

1/2 kg.białej kiełbasy

3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany

1/2 litra żuru

1/2 łyżeczki vegety

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

 

majeranek

 

Wykonanie:

 

Warzywa obrać ,umyć, pokroić na kawałki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać wszystkie przyprawy oprócz majeranku. Gotować 30 minut na małym ogniu, włożyć kiełbasę, gotować dalsze 30 minut. Kiełbasę i warzywa wyjąć, kiełbasę pokroić w plastry, warzywa w słupki. Do wywaru wlać żur, zagotować, dodać śmietanę, majeranek,sól pieprz, wrzucić kiełbasę i warzywa doprawić do smaku,dodać majeranek .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *