Składniki:
1/2 małego selera
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 kg.białej kiełbasy
3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 litra żuru
1/2 łyżeczki vegety
sól
pieprz
Dodatkowo:
majeranek
Wykonanie:
Warzywa obrać ,umyć, pokroić na kawałki, cebulę pokroić w piórka. Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać wszystkie przyprawy oprócz majeranku. Gotować 30 minut na małym ogniu, włożyć kiełbasę, gotować dalsze 30 minut. Kiełbasę i warzywa wyjąć, kiełbasę pokroić w plastry, warzywa w słupki. Do wywaru wlać żur, zagotować, dodać śmietanę, majeranek,sól pieprz, wrzucić kiełbasę i warzywa doprawić do smaku,dodać majeranek .