ŻUREK Z GRZYBAMI NA ZAKWASIE

Składniki:

Zakwas:

5 łyżek mąki żytniej razowej

1/2 litra wody

4 ząbki czosnku

liść laurowy

majeranek

Wykonanie:

W słoju lub glinianym garnku wymieszać  mąkę z ugotowaną letnia wodą Dodać pokrojone ząbki czosnku liść laurowy i majeranek. Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać.

Żur:

Składniki:

2  litry wywaru z wędzonki

20 dag. mrożonych grzybów lub suszonych

liść laurowy

majeranek

5 łyżek śmietany

sól

pieprz

Dodatkowo:

8 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie:

Żur:

Wywar z wędzonki zagotować dodać grzyby i przyprawy gotować 30 minut .Dodać do smaku zakwas gotować 5 minut  dodać śmietanę doprawić do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *