PASZTET Z RÓŻNYCH MIĘS

Składniki;

1 kg. Łopatki
1 kg. karczku lub biodrówki wieprzowej
1 kg. Udźca wołowego
1/2 kg. podgardla wieprzowego
12 kg. wątróbki drobiowej
3 średnie cebule pokrojone w plastry
2 bułki kajzerki
5 jajek
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżka pieprzu zielonego
smalec do wysmarowania formy
bułka tarta

Przyprawy do zagotowania:

2 listki laurowe
6- ziarenek ziela angielskiego
1o ziarenek czarnego pieprzu

Wykonanie;

Przyprawy w ziarnach i liście laurowe gotujemy w dwóch szklankach wody tak długo, aby pozostała szklanka wywaru. Wieprzowinę, wołowinę i podgardle kroimy na kawałki. W rondlu układamy podgardle, wieprzowinę, wołowinę, a na niej plastry cebuli. Zalewamy przecedzonym, zimnym wywarem z przypraw. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięs. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę bułki kajzerki. Studzimy. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem, chłodzimy. Zawartość garnka i wątróbkę trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Wyrabiamy z żółtkami, gałką muszkatołową, solą, pieprzem mielonym i ziarnami
zielonego pieprzu, a na koniec mieszamy delikatnie z pianą ubitą z białek. 2 wąskie, podłużne formy keksówki o długości 30 cm .smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą. Napełniamy masą mięsną, dociskamy, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wierzch można udekorować plasterkami słoniny. Pieczemy około 1,5 godziny w nagrzanym piekarniku temperaturze 200 C.Po upieczeniu studzimy wyjmujemy z formy i dajemy do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *