Składniki:
30 dag1 fasolki szparagowej
2 duże pomidory
4 ugotowane na twardo jajka
mały słoiczek filecików anchois
2 łyżki czarnych oliwek
cukier
sól
pieprz
Wykonanie:
Fasolkę opłukać, oczyść, ugotować na półmiękko w lekko posłodzonej i posolonej wodzie. Odcedzić, osączyć, wystudzić, wyłożyć na duży, płaski talerz. Pomidory umyć, pokroić w cząstki lub w dużą kostkę wyciąć stwardniałe kawałki. Wyłożyć na fasolkę. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki, a potem na połowę. Wyłożyć na sałatkę. Sałatkę obłożyć filecikami anchois, posypać odsączonymi oliwkami. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropić olejem z anchois.