Składniki:
Ciasto:
5 jajek
5 łyżeczek cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, wreszcie, lekko mieszając łyżką, mąkę z proszkiem. Ciasto upiec na złoty kolor.
Masa:
5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka, stale mieszając ugotować na wolnym ogniu budyń.Kostkę masła utrzeć z1 szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Do masy można dodać trochę wiórków kokosowych. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt .
Piana:
W 1/2 szklanki gorącej (przegotowanej) wody rozpuścić 1i 1/2 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę,
dodając pod koniec ubijania szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać i od razu wyłożyć na masę.
Polewa:
1/2 kostki margaryny roztopić, dodać 2 łyżki kakao,2 łyżki cukru, ucierać łyżką, aż trochę wystygnie, potem dodać roztrzepane jajo, jeszcze ucierać, po czym wylać na pianę.