Składniki:

50 dag. filetów z dorsza

5 dag . bułki

1/3 szklanki mleka

1 jajko

1 duża cebula

15 dag .włoszczyzny (bez kapusty),

2 łyżki margaryny

pieprz

sól

Wykonanie:

Namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce wraz z lekko rozmrożonymi filetami. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, dodać zmieloną masę, jajko, doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Na zmoczoną w zimnej wodzie płócienną serwetę wyłożyć masę ,uformować wałek, zwinąć i związać końce sznurkiem. Przygotować specjalne naczynie do gotowania ryb. Ułożyć roladę na wkładce, wstawić do naczynia, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą osoloną wodą. Gotować na wolnym ogniu godzinę. Następnie przestudzić w wywarze, wyjąć razem z wkładką, ostrożnie rozwiązać  serwetę, pokroić roladę na plastry grubości 1,5-2 cm. Podawać  na gorąco z sosem (Np. pomidorowym, chrzanowym, koperkowym) oraz ziemniakami i surówką lub na zimno – z ostrymi zimnymi sosami (Np. tatarskim lub greckim).

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *