Składniki:
50 dag. filetów z dorsza
5 dag . bułki
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 duża cebula
15 dag .włoszczyzny (bez kapusty),
2 łyżki margaryny
pieprz
sól
Wykonanie:
Namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce wraz z lekko rozmrożonymi filetami. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu, dodać zmieloną masę, jajko, doprawić pieprzem i solą, dobrze wymieszać. Na zmoczoną w zimnej wodzie płócienną serwetę wyłożyć masę ,uformować wałek, zwinąć i związać końce sznurkiem. Przygotować specjalne naczynie do gotowania ryb. Ułożyć roladę na wkładce, wstawić do naczynia, dodać oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, zalać wrzącą osoloną wodą. Gotować na wolnym ogniu godzinę. Następnie przestudzić w wywarze, wyjąć razem z wkładką, ostrożnie rozwiązać serwetę, pokroić roladę na plastry grubości 1,5-2 cm. Podawać na gorąco z sosem (Np. pomidorowym, chrzanowym, koperkowym) oraz ziemniakami i surówką lub na zimno – z ostrymi zimnymi sosami (Np. tatarskim lub greckim).