Składniki:

250  g twarogu

2 szklanki mąki

150  g masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru Dowolne owoce

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wszystkie składniki ciasta zagnieść z twarogiem, włożyć do lodówki na parę godzin. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkowywać na posypanym mąką blacie a grubość około 2-3  mm. Wykrawać kółka, układać cząsteczkę brzoskwini, jabłka lub użyć innego owocu, złożyć ciastko na pół. Zalepić całe brzegi lub ścisnąć tylko w kącikach. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200  st. C około. 10-15 min. aż się zarumienią. Po ostudzeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *