UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

4 jajka

niepełna szklanka cukru

1 /3 szklanki oleju

5 -7 jabłek

1czubata łyżeczka proszku do pieczenia

aromat waniliowy

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Obrać jabłka i pokroić na dość cienkie cząstki. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej,  aromat i, wciąż miksując,  po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Małą blaszkę lub średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć  jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 C. aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Kto chce, może ciepłe posypać cukrem pudrem lub powlec glazurą morelową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *