Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
niepełna szklanka cukru
1 /3 szklanki oleju
5 -7 jabłek
1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Obrać jabłka i pokroić na dość cienkie cząstki. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej, aromat i, wciąż miksując, po trochu wsypywać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Małą blaszkę lub średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 C. aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Kto chce, może ciepłe posypać cukrem pudrem lub powlec glazurą morelową.