Składniki:
60 dag. filetów z piersi kurczaka,
15 dag .suszonych moreli
25 dag truskawek (mogą być mrożone),
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżeczki przyprawy curry,
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
1/2szklanki lekkiego bulionu,
1 kieliszek białego wina
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte i osuszone filety lekko rozbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Przełożyć mięso do rondla, dodać umyte i osuszone morele (bez pestek), posypać curry, skropić bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut. Opłukane truskawki posypać szczyptą cukru, dodać do kurczaka, skropić winem i dusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.