Składniki:

 

60 dag. filetów z piersi kurczaka,

15 dag .suszonych moreli

25 dag  truskawek (mogą być mrożone),

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

1  łyżka mąki

2 łyżeczki przyprawy curry,

1 łyżka soku z cytryny

 szczypta cukru

1/2szklanki lekkiego bulionu,

1 kieliszek białego wina

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

 

Umyte i osuszone filety lekko rozbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym oprószyć mąką i obsmażyć  na oleju. Przełożyć mięso do rondla, dodać umyte i osuszone morele (bez pestek), posypać curry, skropić  bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 minut. Opłukane truskawki posypać szczyptą cukru,  dodać do kurczaka, skropić winem i dusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *