Składniki:
70 dag. piersi z indyka
4 pory,
4 plasterki wędzonego bekonu lub boczku
2-3 cebulki dymki
3 łyżki natki pietruszki
1 żółtko
1 łyżka musztardy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 szklanka bulionu
1 szklanka śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka mąki,
sól
pieprz
Wykonanie:
Opłukane i osuszone mięso pokroić na cztery płaty, lekko rozbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, posypać solą oraz pieprzem i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Posiekać natkę i cebulkę, wymieszać. Każdy płat mięsa posmarować musztardą, posypać mieszaniną natki i cebulki, przykryć cieniutkim plasterkiem bekonu, zwinąć, owiązać nitką lub spiąć wykałaczkami, lekko oprószyć mąką. Dokładnie umyte i osuszone pory (tylko białe części) przeciąć wzdłuż i wyłożyć nimi wysmarowany masłem półmisek żaroodporny. Na porach ułożyć zrazy, skropić bulionem doprawionym gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie ułożyć mały plasterek masła, wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. Śmietanę dokładnie wymieszać z żółtkiem, solą i pieprzem, polać zrazy i zapiekać jeszcze około 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką z pomidorów.