Składniki:
Biszkopt:
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
5 jajek
3 łyżki kakao
1 płaska łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
2 jajka
6 łyżek cukru
1 kartonik małych bezów
30 dag. truskawek świeżych lub mrożonych
Polewa:
1/2 kostki masła lub margaryny
cukier
woda
kakao
Wykonanie:
Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem,dodać kakao z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą z białek i upiec biszkopt. Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem z cukrem na parze na puszystą masę, wystudzić, następnie po łyżce dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując. Do kremu dodawać po trochu truskawki, także ucierając. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, wetknąć bezy (ile się zmieści), nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Wierzch placka polać polewą czekoladową i przybrać pozostałymi bezami.