PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

5 jajek

3 łyżki kakao

1 płaska łyżka octu

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Krem:

 

1/2 kostki masła

1/2 kostki margaryny

2 jajka

6 łyżek cukru

1 kartonik małych bezów

30 dag. truskawek świeżych lub mrożonych

 

Polewa:

 

1/2 kostki masła lub margaryny

cukier

woda

kakao

 

Wykonanie:

 

Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem,dodać kakao z proszkiem do pieczenia, połączyć  z masą z białek i upiec biszkopt. Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem z cukrem na parze na puszystą masę, wystudzić, następnie po łyżce dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując. Do kremu dodawać po trochu truskawki, także ucierając. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, wetknąć bezy (ile się zmieści), nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem. Wierzch placka polać polewą czekoladową i przybrać pozostałymi bezami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *