Składniki:
1 laska wanilii
375ml. mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
125 ml. ajerkoniaku
2 białka
2 żółtka
60 g. cukru
1 owoc granatu
melisa do dekoracji
Wykonanie:
Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać 1 laska wanilii, z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii 375 ml .mleka, gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Laskę usunąć dodać mleko z mąką, wymieszać, gotować 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać ajerkoniak, podgrzać, naczynie zdjąć z ognia.. Żółtka rozkłócić i dodać do kremu. Krem przełożyć do salaterek i chłodzić 2 godziny Białka ubić, cienką strużką wsypując cukier Zagotować trochę wody. Z piany z białek wykroić niewielkie porcje, włożyć do wody i gotować pod przykryciem ok. 3 minuty. Pianki wyjąć i wyłożyć na krem. Granat przekroić, wydobyć nasiona i posypać każdą porcję kremu. Deser ozdobić melisą.