KREM Z AJERKONIAKU Z PIANKAMI

Składniki:

1 laska wanilii

375ml. mleka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

125 ml. ajerkoniaku

2 białka

2 żółtka

60 g. cukru

1 owoc granatu

melisa do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Laskę wanilii naciąć. 6 łyżek mleka wymieszać 1 laska wanilii, z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka z laską wanilii 375 ml .mleka, gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Laskę usunąć dodać mleko z mąką, wymieszać, gotować 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać ajerkoniak, podgrzać, naczynie zdjąć z  ognia.. Żółtka rozkłócić i dodać do kremu. Krem przełożyć do salaterek i chłodzić 2 godziny Białka ubić, cienką strużką wsypując cukier  Zagotować trochę wody. Z piany z białek wykroić niewielkie porcje, włożyć do wody i gotować pod przykryciem ok. 3 minuty. Pianki wyjąć i wyłożyć na krem. Granat przekroić, wydobyć nasiona i posypać każdą porcję kremu. Deser ozdobić melisą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *