Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka
Masa kremowa:
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 opakowania galaretki wiśniowej
3 szklanki serka homogenizowanego
3żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1 galaretka wiśniowa
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję 2 łyżki wrzątku, mieszam. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Stopniowo do żółtek dodaję mąkę, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszam. Podłużną wysoką blachę wykładam pergaminem, wylewam ciasto. Piekę 30 minut w temp. 180 C. Galaretki rozpuszczam osobno w 3 szklankach wody. Wylewam do płaskich naczyń i schładzam w lodowce. Kroję w grubą kostkę. Ser ubijam z cukrem, dodaję żółtka, mieszam. Żelatynę rozpuszczam w 6 łyżkach ciepłej wody, podgrzewam, żeby nie było grudek. Do sera dodaję rozpuszczoną żelatynę i kostki z galaretki, szybko mieszam, wylewam na ostudzone ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 350 ml .wody, tężejącą zalewam ciasto. Przed podaniem dekoruję.