KOLOROWY ŚMIETANOWIEC

Składniki:

 

Ciasto:

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

4 jajka

Masa kremowa:

 2 opakowania galaretki cytrynowej

2 opakowania  galaretki wiśniowej

3 szklanki serka homogenizowanego

3żółtka

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1 galaretka wiśniowa

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

Żółtka ucieram z cukrem, dodaję 2 łyżki wrzątku, mieszam. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Stopniowo do żółtek dodaję mąkę, na końcu pianę z białek, delikatnie mieszam. Podłużną wysoką blachę wykładam pergaminem, wylewam ciasto. Piekę 30 minut w temp. 180 C. Galaretki rozpuszczam osobno w 3 szklankach wody. Wylewam do płaskich naczyń i schładzam w lodowce. Kroję w grubą kostkę. Ser ubijam z cukrem, dodaję żółtka, mieszam. Żelatynę rozpuszczam w 6 łyżkach ciepłej wody, podgrzewam, żeby nie było grudek. Do sera dodaję rozpuszczoną żelatynę i kostki z galaretki, szybko mieszam, wylewam na ostudzone ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 350 ml .wody, tężejącą zalewam ciasto. Przed podaniem dekoruję.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *