Składniki:
Ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
5 jajek
1 czubata szklanka cukru pudru
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka owoców kandyzowanych, rodzynek
masło i pergamin do formy
Składniki:
Lukier:
2 łyżeczki cukru pudru
sok wyciśnięty z cytryny
1 łyżka wody
Wykonanie:
Bakalie kroję w kostkę przekładam do miseczki, posypuję łyżką mąki. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i miodem na puch, dolewając po kilka kropli octu. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek, mieszam .Do przygotowanego ciasta dodaję kandyzowane owoce wcześniej obtoczone w mące, żeby wszystkie nie spłynęły na dno formy, tylko równomiernie rozłożyły się w całym cieście, delikatnie mieszam z ciastem formę keksową smaruję masłem i wykładam pergaminem. Przekładam do niej ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę 50 minut w temperaturze 180 C. Składniki lukru dokładnie rozpuszczam, podgrzewam, smaruję ostudzone ciasto, dekoruję.