Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
20 dag. masła
szczypta soli
pieczeń:
80 dag piersi z indyka
10 dag selera
10 dag. marchwi
10 dag. pora lub 30 dag .mieszanki warzywnej
2 łyżki tartej bułki
2 żółtka
suszony tymianek
olej lub smalec
tarta bułka
masło
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagniatam ciasto. Owijam folią i wstawiam do lodówki W tym czasie drobno kroje warzywa, mieszam z żółtkiem i tartą bułką. W piersi indyka wycinam kieszeń. Mięso z zewnątrz i wewnątrz solę oraz oprószam pieprzem i tymiankiem. Kieszeń napełniam warzywami zamykam wykałaczką. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażam ze wszystkich stron i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 40 minut w temp. 180 C. Wyjmuję. Następnie rozwałkowuję schłodzone ciasto i kroję je na paski. Owijam fantazyjnie mięso. Wierzch ciasta smaruję rozmąconym żółtkiem. Wstawiam ponownie do piekarnika o temp. 180. C. Piekę jeszcze do zrumienienia ciasta.