Składniki:
4 filety z kurczaka
20 suszonych śliwek
2 łyżki masła
1łyżka oleju
małe marchewki (baby)
2 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
Wykonanie:
Filety płuczę zimną wodą, osuszam i ostrym nożem nacinam w każdym kieszonkę. Oprószam solą i pieprzem na zewnątrz i w środku. Do każdej kieszonki wkładam po 5 śliwek. Na patelni rozgrzewam masło i olej, rumienię mięso ze wszystkich stron. Po około 10 minutach do mięs dodaję bulion i obrane, oczyszczone marchewki. Mięso układam na marchewce. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut. Mięso podaję na sałacie, obłożone marchewkami i przybrane ziołami. Doskonale smakuje z makaronem i sosem, który został po duszeniu mięsa – zaprawiam go zasmażką zrobioną z mąki i masła oraz sokiem z cytryny i śmietaną.