Składniki:
25 dag .ugotowanych łazanek
20 dag. poszatkowanej kapusty
30 dag. schabu pokrojonego w kostkę
10 suszonych moreli
2 cebule
3 jabłka
4 łyżki masła
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie:;
Kapustę obgotowuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę obieram, drobno siekam, podsmażam na połowie masła, wkładam mięso, rumienię. Posypuję solą i pieprzem, podlewam wodą i duszę około 15 minut. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na grube plastry. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układam warstwami łazanki i kapustę, mięso z cebulą oraz jabłka i morele. Każdą warstwę oprószam pieprzem i majerankiem. Wierzch zapiekanki polewam resztą stopionego masła. Zapiekam 20 minut w temperaturze 180 C.