Składniki:
35 dag. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
18 dag. masła
20 dag. cukru
3 jajka
10 dag. suszonych moreli
10 dag. rodzynek
10 dag. wiśni kandyzowanych
10 dag. skórki otartej z pomarańczy
10 dag. skórki otartej z cytryny
3 łyżki dżemu morelowego
3 łyżki dowolnych bakalii
Wykonanie:
Do garnka wlać 400 ml. wody. Dodać masło, cukier, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele. Gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną masę połączyć z wiśniami, skórkami otartymi z pomarańczy i cytryny. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pergaminem.Wlać ciasto i piec około 2 godzin w temperaturze 160 C. Pozostawić w formie do stygnięcia. Posmarować rozgrzanym dżemem i posypać bakaliami.