Składniki:
200 g. masła
200 g. cukru
3 łyżki soku z cytryny
4 jajka
300 g. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg. słodko-winnych jabłek
1 jajko
2 łyżki cukru
100 g. masy marcepanowe
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżki dżemu z moreli
3 łyżki migdałów w płatkach
Wykonanie:
Tortownicę śr. 26 cm .natłuścić. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puch. Kolejno dodać jajka, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do formy. Piekarnik rozgrzać 180 C). Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście wypukłą stroną do góry. Jajko rozdzielić. Żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać marcepan pokrojony w kostkę, utrzeć na gładką masę. Dodać białko ubite na sztywną pianę, posypać mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać rózgą. Masę wyłożyć na jabłka. Ciasto piec około 50 minut. Po 40 minutach przykryć pergaminem. Szarlotkę wystudzić. Bok posmarować podgrzanym dżemem, przykleić płatki migdałów.