Składniki: na 2 słoiki poj. 500 ml.

7 kg. gruszek

50 ml. wytrawnego białego wina

2 łyżki soku z cytryny

250 g. cukru

3- 4 goździki

2 łyżeczki pokrojonego korzenia imbiru

szczypta żelfixu

1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

 

Wykonanie:

 

Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie cząstki. 200 ml. wody zagotować z winem, sokiem z cytryny, cukrem, goździkami, imbirem i żelfixem. Do syropu dodać gruszki, dusić na średnim ogniu około 10 minut. Owoce doprawić gałką muszkatołową i cynamonem. Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zalać wywarem. Słoiki zamknąć, odstawić w chłodne miejsce na około 12 godzin. Przydatność do spożycia: około 2 miesiące.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *