Składniki:

 

50 dag. fasoli

2 jajka

3 łyżki tartej bułki

1cebula

1 ząbek czosnku

tłuszcz

1łyżeczka majeranku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Umytą, moczoną kilka godzin fasolę ugotować, ostudzić, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, tartą bułkę, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na tłuszczu cebulę. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Z dokładnie wymieszanej masy formować niewielkie kotlety, obtaczać je w tartej bułce smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. W podobny sposób można przyrządzać kotlety z grochu, soi lub soczewicy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *