Składniki:

 

1 kg. schabu bez kości

1łyżeczka soku z cytryny

3-4 winne jabłka

1 łyżeczka mąki

2 łyżki masła

1 łyżeczka cukru

1łyżeczka majeranku

 kilka plastrów ananasa (z puszki

1 łyżeczka koniaku

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, mocno wygnieść ręką, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym lekko oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek oraz wiórkami masła. Dusić pod przykryciem około 60 minut. W połowie duszenia dodać cukier i majeranek. Miękkie mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry, ponownie włożyć do brytfanny, na każdej porcji ułożyć plaster ananasa, skropić koniakiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, podgrzać. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *