Składniki:
1 kg. schabu bez kości
1łyżeczka soku z cytryny
3-4 winne jabłka
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
1łyżeczka majeranku
kilka plastrów ananasa (z puszki
1 łyżeczka koniaku
pieprz
sól
Wykonanie:
Umyty i osuszony schab skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, mocno wygnieść ręką, zostawić w chłodnym miejscu na godzinę, po czym lekko oprószyć mąką, ułożyć w wysmarowanej brytfannie, obłożyć ćwiartkami jabłek oraz wiórkami masła. Dusić pod przykryciem około 60 minut. W połowie duszenia dodać cukier i majeranek. Miękkie mięso lekko przestudzić, pokroić na plastry, ponownie włożyć do brytfanny, na każdej porcji ułożyć plaster ananasa, skropić koniakiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, podgrzać. Podawać z frytkami i zieloną sałatą.