Składniki:

 

60 dag. białej kiełbasy

1 litr jasnego piwa

3 cebule

1 łyżeczka mąki

1 łyżeczka masła

1/2 cytryny

sól

pieprz

Wykonanie:

Piwo zagotuj w rondelku, włóż do niego kiełbasę, przykryj, odstaw na 10 minut. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę wyjmij z wywaru, wrzuć do niego cebulę i gotuj, aż się rozgotuje. Wywar przetrzyj przez sito. Dodaj mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, zagotuj, dodaj masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiełbasę podawaj z  sosem  i ziemniakami. Potrawa będzie ostrzejsza, jeżeli przed podaniem oprószysz ją ostrą, mieloną papryką. Dzięki tej przyprawie danie nabierze też apetyczniejszego wyglądu.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *