Składniki:
50 dag. filetów z ryby
1/2 cytryny
1 łyżka mąki
olej do smażenia
2 cebule
3 marchewki
kawałek selera
2 ziemniaki
1 łyżka masła
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
100ml.śmietany
1 ząbek czosnku
zielenina
sól
pieprz
Wykonanie:
Filety opłucz osusz. Pokrój w dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na mniej więcej 15 minut. Rybę oprósz mąką, obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Warzywa oczyść, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesmaż w żeliwnym rondlu na 2 łyżkach oleju i maśle. Dodaj kawałki ryby całość : polej przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną .Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze200 C .i piecz około 25 minut. Rybę posyp zieleniną. Podawaj Np. z kluskami.