RYBA PO MARYNARSKU

Składniki:

50 dag. filetów z ryby

1/2 cytryny

1 łyżka mąki

olej do smażenia

2 cebule

3 marchewki

kawałek selera

2 ziemniaki

1 łyżka masła

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

100ml.śmietany

1 ząbek czosnku

zielenina

sól

pieprz

Wykonanie:

Filety opłucz osusz. Pokrój w dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na mniej więcej 15 minut. Rybę oprósz mąką, obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Warzywa oczyść, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przesmaż w żeliwnym rondlu na 2 łyżkach oleju i maśle. Dodaj kawałki ryby całość : polej przecierem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną .Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze200 C .i piecz około 25 minut. Rybę posyp zieleniną.   Podawaj Np. z kluskami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *