CISTO KRUCHE Z DYNIOWYM NADZIENIEM

Składniki:

Ciasto:

1i1/2 szklanki mąki

opakowanie cukru waniliowego

10 dag. masła

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

1 łyżka kwaśniej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

1/2 kg, miąższu dyni

2 jajka

15 dag. cukru

1/2 puszki mleka skondensowanego

1 łyżeczka cynamonu

1łyżeczka imbiru w proszku

szczypta soli

Wykonanie:

Nadzienie:

Miąższ dyni pokrój w niedużą kostkę. Włóż do żaroodpornej formy, wiej pół szklanki wody. Przykryj. Piecz 30 minut w temp. 200 C. Ostudź. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj upieczoną dynię, wiej mleko skondensowane, wsyp cynamon, imbir i sól, dokładnie wymieszaj.

Ciasto:

mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowymi proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i śmietanę, zagnieć ciasto. Wstaw na pół godziny do lodówki. Tortownicę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep ciastem, uformuj wysokie brzegi. Wylej masę dyniową, rozsmaruj. Piecz 15 minut w temp. 220 C. Następnie temperaturę zmniejsz do 180 C, piecz jeszcze 30 minut. Ozdób bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *