Składniki:
Stara, sprawdzona receptura
szklanka zakwasu
na żurek z mąki żytniej
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
3 białe kiełbaski
2 wędzone kiełbaski
5 jajek na twardo
1łyżeczka chrzanu
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku
1łyżka smalcu
4 szklanki bulionu wołowego
sól
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
1 listek laurowy
Wykonanie:
Białe i wędzone kiełbaski pokrój na plasterki. Czosnek obierz, pokrój na plastry. Bulion wołowy wlej do rondla, dodaj ziele angielskie i listek laurowy, wymieszaj, zagotuj. Włóż kiełbaski, czosnek i chrzan, posyp majerankiem. Gotuj kilka minut. Dodaj smalec, zakwas oraz kwas z ogórków, zagotuj. Zapraw śmietaną i ewentualnie mąką, jeśli żurek jest zbyt rzadki. Przypraw do smaku. Dodaj jajka pokrojone na ćwiartki lub na plastry.